top of page

„Klubovi za decu i mlade“ – šansa za socijalnu inkluziju

Centar za kvalitetno obrazovanje uz podršku partnerskih organizacija, Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica iz Kragujevca, Kreativno edukativnog centra za mentalno nedovoljno razvijene osobe iz Beograda i Društva za pomoć licima ometenim u razvoju iz Ivanjice, započeo je početkom jula 2011. godine realizaciju projekta „Klubovi za decu i mlade”. Glavne aktivnosti projekta su: izgradnja kapaciteta pružalaca usluga, funkcionisanje klubova i zagovaranje i širenje naučenih lekcija. Projektom će se uspostaviti i staviti u funkciju tri javna prostora u ova tri grada koji će, svojim organizacionim oblikom i sadržajem, doprineti poboljšanju kvaliteta života dece i mladih iz marginalizovanih grupa. Trajanje projekta je 12 meseci. Projekat je nastao na osnovu pozitivnog iskusta i naučenih lekcija „Kluba za decu i mlade“ pri Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Vukašin Marković“ u Kragujevcu.

Projekat se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije.

Namera projekta „Klubovi za decu i mlade” je doprineti da se poveća stepen uključenosti dece i mladih iz marginalizovanih grupa u život lokalnih zajednica. Uspostavljanjem Klubova obezbediće se prostori gde će se zajedno družiti deca i mladi iz marginalizovanih grupa i deca i mladi iz opšte populacije, a jačanjem kapaciteta partnerskih organizacija stvoriće se preduslovi za pružanje usluga u inkluzivnom okruženju.

Uspostavljanje Klubova u funkciji je kvalitetnog provođenja slobodnog vremena dece i mladih iz marginalizovanih grupa. Ovo je posebno važno zato što se najvećem broju ove dece i mladih slobodno vreme se povećava srazmerno godinama, dok se odrastanjem kod dece iz opšte populacije ono smanjuje. Kvalitetno provedeno slobodno vreme deci i mladima pruža priliku za samorealizaciju; pravo na izbor aktivnosti koje smatraju bliskim i koje kao takve lako prihvataju. Slobodno vreme pruža priliku za učenje u drugačijim uslovima i zato je jako važno obezbediti deci i mladima da kvalitetno provode svoje slobodno vreme.

Početkom avgusta u Kragujevcu, Beogradu i Ivanjici započeće sa radom klubovi kao deo nove ponude partnerskih organizacija Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica iz Kragujevca, Kreativno edukativnog centra za mentalno nedovoljno razvijene osobe iz Beograda i Društva za pomoć licima ometenim u razvoju iz Ivanjice. Klubovi će raditi u popodnevnim časovima – tri časa dnevno, pet dana u nedelji.


Arhiva
bottom of page